Escolab ofereix un programa d'activitats a centres educatius per la Setmana Mundial del Cervell

Setmana Mundial del Cervell
04/03/2024 - 12:21 h - Ciència Ajuntament de Barcelona

Un any més, amb motiu de la Setmana Mundial del Cervell, de l’11 al 17 de març, Escolab ofereix una llarga oferta d’activitats per a centres educatius emmarcada en l’estudi i la coneixença de l’òrgan més enigmàtic de tots. Les propostes d’aquest programa impulsat per Barcelona Ciència i Universitats es duran a terme de l’11 al 15 de març. A més, durant la Setmana, hi haurà altres institucions que promouran iniciatives relacionades amb el cervell. El Brain Film Fest del CCCB, el cicle de conferències Cervella’t de la Universitat Autònoma de Barcelona o les conferències de Pessics de ciència són alguns exemples. 

Des del programa Escolab s’ofereix a l’alumnat de secundària, batxillerat i centres formatius tota mena d’activitats relacionades amb el cervell. Els investigadors i investigadores dels centres IRTA-CReSA, la UPC, l’IBEC, l’IDAEA-CSIC, l’Institut de Neurociències de la UB, l’Institut de Recerca Sant Joan de Déu, el Vall Hebron Barcelona Campus Hospitalari, la UPF i el PRBB es desplaçaran als centres educatius per fer activitats com Per què es tornen boges les vaques? L’enigma dels prions; Imaginacions neuronals; o Com es neteja el nostre cervell?, entre moltes altres. 

Escolab és el programa impulsat per Barcelona Ciència i Universitats amb què la comunitat d’estudiants d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius té l’oportunitat de visitar desenes de laboratoris d’universitats, centres de recerca, hospitals i empreses per establir un diàleg directe amb la comunitat científica i viure la recerca de primera mà.

Altres propostes

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona acull una nova edició del Brain Film Fest que impulsa la Fundació Pasqual Maragall i coorganitza Minimal Films on es destaca Creatura, la reconeguda pel·lícula d’Elena Martín, que serà un dels 8 llargmetratges a competició d’enguany. Totes les propostes tindran relació amb la temàtica del festival: les edats del cervell. Durant els cinc dies es projectaran pel·lícules relacionades amb la neurociència: Alzheimer, gestió emocional, gènere, edat, salut mental i intel·ligència artificial. 

Per altra banda, Pessics de Ciència, el programa divulgatiu del Centre Cívic Sant Josep de l’Hospitalet de Llobregat, organitza un conjunt de conferències on es tractaran temes tan diversos com la microbiota, les addiccions o les malalties del cervell. A més, la Universitat Autònoma de Barcelona organitza el Cervella’t 2024, que tindrà lloc a l’Institut de Neurociències, a Bellaterra, i que comptarà a 8 xerrades com Els trastorns mentals són fruit de l’atzar genètic? impartides per diferents personalitats destacades del món de la ciència.  

A més, el 5 de març, el Centre Cívic Casa Golferichs ofereix Música i cervell: ones, ritmes i harmonies compartides, a càrrec de Carles Escera, catedràtic de neurociència cognitiva. Un espai per submergir-se en la influència de les notes musicals a les nostres vides.